Selecteer een pagina

DE MIAUW DIE CATERWAULING HEET

Je kent het wel. Buiten klinkt het luide gehuil van een kat. Blijkbaar zijn twee buurkatten elkaar tegen gekomen op een terrein wat ze beiden als het hunne beschouwen. Je eigen huistijger zit al op de vensterbank tegen het raam aan geplakt om te zien waarom dat kabaal wordt gemaakt. Wanneer de ‘herrie’ zich rond het huis verplaatst, verhuisd de eigen kat binnen mee naar het dichtsbijzijnde venster. Wanneer de katten aan elkaar gewaagd zijn wordt er ook gebromd en geblazen. De eerste die vertrekt verliest, maar een ervaren verliezer vertrekt achterwaards anders kan ie nog een mep toe krijgen tijdens vertrek.

En is je poes krols, berg je dan maar, want ook dan komt zulk luid gehuil haar van pas. Bij katers die nog niet gecastreerd zijn hebben de hormonen vrij spel en wordt de roep van poes opgevolgd. Dat er meer katers op af komen maakt niet uit, hij móet er heen. Sommige poezen ‘huilen’ zo hard dat mensen er nachtenlang van wakker liggen, anderen hebben meer weg van extra gepurr. Het zal niet de eerste keer zijn dan het gepurr als gezellig wordt bestempeld in plaats van krols.

Ook zijn er katten die heel erg ‘hangen’ aan hun mens (of soortgenootje). Wanneer die dan buiten beeld is, wordt de kat onzeker of zelfs bang en zal met het gehuil om terugkeer vragen. Zeker na een verhuizing brengt het bij dit soort aanhankelijke katten extra stress mee en daarmee is het nog belangrijker om meer afleiding en aandacht te geven. Wel een waarschuwing om er alert op te zijn dat katten supersnel doorhebben hoe het werkt en als ze eenmaal weten dat jij ’s nachts je bed wel uitkomt (als er ‘gebruld’ wordt) om dan eten of aandacht te geven dan zal ie het er zeker om doen. De slimmerik!

Bij minstens 50% van de oudere katten (vanaf ±11 jaar) veranderd de cognitieve waarneming. Een duidelijk symptoom is dan ’s nachts vaker wakker worden en meer vooral luider vocaal gedrag. Hier in huis loopt er zo eentje rond die met name ’s nachts gehuil laat horen omdat ze even ‘de weg kwijt’ is. Nog geen twee minuten later is het alweer over en rolt ze zich op een lekker plekje om verder te slapen. Medisch is er geen oorzaak voor gevonden. We noemen haar dan ook gekscherend onze demente bejaarde. Is jouw oudje ineens nogal vocaal geworden en zijn er misschien problemen rondom het kattenbakgedrag dan is er op de site van de ASPCA een artikel rondom gedragsproblemen (in het engels). Misschien helpt het je op weg.

Neem altijd de moeite om te herleiden waar het gehuil vandaan komt voordat je er gerust op kunt zijn. Het is namelijk niet altijd vanzelfsprekend katgedrag.

 

Facebook
Facebook
Google+
Twitter
Pinterest
Pinterest