Selecteer een pagina

Hoe herken je vlooien bij je kat?

Vlooienkam met uitgekamde vlooien uit de vachtBijna iedereen met katten kent het wel. Je kat zit met regelmaat driftig te krabben en als in een flits bijt ze zichzelf ergens in haar vacht. Grote kans dat je kat last heeft van vlooien. En mocht je toch twijfelen dan vouw je even een scheiding op de rug, of beter nog je haalt een vlooienkam door de vacht. Wat je dan ziet op die scheiding (of op de kam) allemaal kleine zwarte puntjes die een beetje lijken op aarde. Maak je het nat dan kleurt zo’n korreltje rood. Het zijn namelijk de poepjes van vlooien. Net als de poepjes worden ook de eitjes in de vacht gelegd, maar de meeste vallen er vanaf en komen zo voornamelijk op de vaste ligplekjes van je kat in je huis. Een volwassen vlo legt tot 200 eieren in 10 dagen. Die eitjes komen na 1 á 2 weken uit en de vlo bereikt zonder bestrijding gemakkelijk een leeftijd van 8 maanden tot een jaar.

Uit het eitje komt een larve, die larve houdt van donker en kruipt dus diep in bekleding (tapijt. beddengoed) of via kiertjes achter de plinten. Ze leven van vlooienpoepjes of ander organisch afval en doen er max. 7 maanden over om tot ‘pop’ te transformeren. In dat stadium zijn ze niet gevoelig voor bestrijdingsmiddelen en kunnen wel tot een jaar zo leven. Het moment dat alle ‘poppen’ uitkomen is vaak bij warme temperaturen zodra er in huis (na je vakantie) weer wat beweging (trilling) is.

Vlooien & wormen

Niet alleen de vlo zelf is een ongewenste parasiet, ook kan deze drager zijn van lintworm eitjes. Je kat likt zich en kan zo een besmette vlo binnen krijgen en heeft vervolgens ook wormen. Pas als de vlooienplaag heel heftig is bijten ze ook mensen. Wormen(eitjes) zijn echter super besmettelijk. Wie aait er nooit z’n kat en pakt vervolgens met die hand een boterham?

Voorkomen is natuurlijk het beste. De meeste katten krijgen met regelmaat een vlooienpipetje in de nek. Vraag je dierenarts welk middel ze voor jouw kat aanbevelen. Alle katten (en ook de hond) in huis geef je de voorschreven dosis. Ook als je kat niet buiten komt is het aan te raden. Vlooien liften net zo makkelijk even mee op mensen. Een enkele kat blijkt allergisch voor Ontwikkeling van vlooien, de cyclusvlooienmiddel, je dierenarts herkent zo’n reactie en adviseert je dan iets anders. Naast het vlooienmiddel is het verstandig om eens in de drie maanden te ontwormen.

Voorkom of bestrijd een plaag in je huis

  • Zorg dat je regelmatig goed stofzuigt met een stukje vlooienband in de stofzak
  • Controleer en borstel of kam je kat vaak.
  • Behandel je kat, volgens advies van je dierenarts, met een pipetje
  • Ontworm je kat
  • Spray je huis / ligplekjes  (wel goed luchten voor dier of mens daar weer verblijft)

Waarschuwing: Helaas speelt de commercie met inferieure / goedkope middeltjes in op de vraag. Daar zitten soms middelen bij die het zenuwstelsel van je kat aantasten. Vraag het dus altijd bij je dierenarts om zeker te zijn van een veilig middel. Ook een hondenmiddel is niet veilig voor je kat.

Facebook
Facebook
Google+
Twitter
Pinterest
Pinterest