Selecteer een pagina

Bibi een binnenkat in bedDe kat is van nature een jager, maar hoeft al jaren (net als de mens) niet meer op die manier voor z’n eten te zorgen. Wel hoort dit gedrag nog bij de opvoeding. Maar wie kent het niet dat een buitenkat dat vogeltje of muisje trots thuis komt brengen en helemaal geen aanstalten maakt het op te eten. Zolang er nog beweging in de prooi zit spelen ze er nog mee, maar eenmaal levenloos verliest de kat z’n interesse. Dus voor een prooi of eten naar buiten is niet meer nodig. Voor de energie is er wel behoefte aan dit gedrag. Dat kan echter heel makkelijk op andere manieren ook als binnenkat.

Uit zichzelf gaan ze zeker 1x per dag aan het rennen. Hier in huis is dat als ze naar de bak geweest zijn, in volle vaart de trap op en af of spontaan een soort van tikkertje met elkaar. Liefst ergens op, overheen of tussendoor. Daarnaast houden ze van aandacht en zijn er zoveel leuke speeltjes te koop (of te vinden, een propje zilverpapier, een rozenbottel van een struik en ’s winters bv een eikeltje) waarmee je samen met je kat kunt spelen. Je kat laat je vaak goed weten wanneer het tijd is voor zulk soort aandacht.

Lekker in het zonnetje slapen kan achter glas minstens zo lekker, immers geen buurtkatten of -kinderen die ze dan uit hun slaap houden. Voor als het zonnetje niet schijnt is een plekje waar ze ‘in’ kunnen liggen erg prettig. Zoals ’t doosje uit de supermarkt of een zachte Bibi een binnenkat gebruikt de krabpaalkattenmand op een rustig (warm) plekje in huis. Ook liggen ze graag hoog zoals bovenop de kast.

Behalve rennen spelen en slapen is er ook de behoefte het territorium af te bakenen. Om je meubels te beschermen tegen hun nageltjes zul je iets anders aantrekkelijkers moeten bieden. Een krabpaal of -plank is daar een prima oplossing voor. Zorg dat zo’n plank goed vast zit, want als ie meebeweegt zoeken ze zelf een alternatief. Sommige katten willen het liefst horizontaal krabben en nemen dan graag de deurmat. Wil je dat niet kijk dan eens bij de dierenwinkel voor oplossingen.

Al het benodigde van buiten kun je binnen dus ook bieden, waardoor gevaren zoals verkeer, vergiftiging & besmetting, diefstal of mishandeling geen zorg meer zijn. Niet dat er binnen geen gevaren zijn (kantelramen, gasfornuis, slaapplekje in de wasdroger) maar daar ben je allemaal zelf bij om je kat te beschermen.